Fazla mesai kalp krizi riskini arttırıyor

İngiltere`de yapılan bir araştırma, sürekli fazla mesai yapan ve günde 10-11 saat çalışan kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Avrupa Kalp Dergisi`nde (European Heart Journal) yayımlanan araştırmaya göre, bu gruptaki kişiler kalp hastalığına yakalanma risklerini yüzde 60 oranında artırıyor.

6000 kişi üzerinde yapılan araştırmada, doktorlar, sigara içme alışkanlığının yanısıra kalp hastalığı riskini artıran başka faktörler de olduğunu ortaya koydu.

Günde 3-4 saat fazla mesai yapmak da bu faktörler arasında.

Uzmanlar, bu araştırmanın dengeli bir hayat sürmenin önemine işaret ettiğini söylüyor.

Araştırmada, kalp hastalığı sonucu hayatını kaybeden, kalp krizi geçiren ya da anjine yakalanan 369 vaka tespit edildi.

Bu kişilerin iş yerinde geçirdikleri zamanın sağlık durumlarında önemli bir etkisi olduğu sonucuna varıldı.

A Tipi

Araştırmayı yürüten ekip, bunun bir dizi açıklaması olabileceğini söylüyor.

Örneğin, iş yerinde daha çok vakit harcayan insanlar egzersiz yapmak, dinlenmek ya da stres atmak için daha az vakit bulabiliyorlar.

Ayrıca daha stresli, endişeli ya da depresyondan muzdarip oluyorlar.

Araştırmacılar, kariyer odaklı kişilerin genellikle "A Tipi" kişiliklere sahip olduklarını, oldukça saldırgan ve itici özellikler taşıdıklarını söylüyor.

Ayrıca fazla mesai yapan kişilerin hastayken de çalışmaları ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ediyorlar.

Araştırmayı yürüten ekibin başkanı Mianna Virtanen, fazla mesai ile kalp hastalığı riski arasındaki bağlantının kesin olarak ortaya koyulabilmesi için daha fazla araştırma yapmaları gerektiğini söylüyor.

İngiliz Kalp Vakfı`nda çalışan Cathy Ross da "Bu araştırma, çalışma hayatının kalp hastalığına yakalanmamız riskini nasıl etkilediğini gösteriyor." diyor.

"Araştırmacılar, aradaki bağlantıyı tam olarak ortaya koyana dek, çalışırken sağlığımıza dikkat etmenin basit yolları var: Öğle arasında kısa bir yürüyüşe çıkmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak, bisküvi yerine meyve yemek gibi."