Ecdat eserleri ihya ediliyor

Ondördüncü Vakıf Haftası sebebiyle Devlet Bakanı Ahmet Cemil Tunç'un da katılımıyla İstanbul'daki bazı vakıf eserleri törenle hizmete açıldı.

Fatih Sinan Ağa Camii, Mehmet Ağa Vakıf İşhanı'nın açılışını yapan ve Şehzade Mehmet Camii'nin ana mekanını ibadete açan Devlet Bakanı Tunç daha sonra çeşitli vakıfların 'Vakıf Haftası' münasebetiyle düzenledikleri programlara katıldı.

140 CAMİ DAHA İHYA EDİLMEYİ BEKLİYOR

Sinan Ağa Camii'nin açılışında konuşan Tunç, İstanbul'da 140 adet harap olmuş ihya edilmeyi bekleyen camii bulunduğunu hatırlattı. Tunç iki önemli hedeflerinin olduğunu belirterek "Bunlar sırasıyla harabe haline gelen vakıf eserlerini ülkeye kazandırmak ve vakıf mallarını günün şartlarına göre değerlendirerek elde edilen kaynakla ülkedeki bakıma muhtaç vatandaşlara hizmet götürmektir." dedi.

Vakıf uygulamaları konusunda Osmanlı Devleti'ni örnek gösteren Tunç, devletin bütün vatandaşlarının hizmetine yetişemeyeceğini ve bu boşluğun vakıflar tarafından doldurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Fatih Belediye Başkanı Sadettin Tantan ise ecdat eserlerinin aslına uygun olarak ihya edilmesine çalıştıklarını belirterek, tarihî zenginliklerimizin yıllar içerisinde adeta katledildiğini söyledi. Tantan, artık bu eserlere sahip çıkma vaktinin geldiğini kaydetti.

Şehzade Mehmet Camii' nin restoresini gerçekleştiren ekibin sorumlusu Yüksek Mimar ve Restoratör Beyhan Erçağ, camii ile ilgili şu bilgileri verdi: "47 milyar lira harcanarak restoresi tamamlanan ve Ramazan ayında iskelelerinin tamamı sökülüp ibadete açılaçak olan Şehzade Mehmet Camii Mimar Sinan'ın çıraklık eseridir. Medrese, imaret, tabhane, sıbyan mektebi ve avludaki türbeden oluşan cami, 1544 yılında başlanıp 1548 yılında tamamlanmıştır. 448 yıllık anıt eserler içerisinde yer alan Şehzade Camii'nin restoresi için 300 ton kurşun, 20 metrekare altın varak ve bin metrekare taş yüzeyine plastik onarım yapıldı."