İş verenleri İhya edecek vergi değişikliği

Maliye`nin, Gelir Vergisi oranlarını indirmesi halinde asgari ücretli yılda sadece 325 lira ek gelir elde edecek.

Maliye Bakanlığı`nın Gelir Vergisi oranlarında yapmayı planladığı indirim asgari ücretliye aylık 27 lira ek kazanç sağlarken, holding sahibi patronlar da dahil olmak üzere yüksek gelir grubundaki mükellefleri adeta ihya edecek. Düzenleme yasalaştığı takdirde Türkiye`nin vergi rekortmeni Aydın Doğan`ın ödeyeceği vergi yaklaşık 3 milyon YTL azalacak.

VERGİ DÜŞECEK

Maliye Bakanlığı, Kurumlar Vergisi oranlarında yaptığı 10 puanlık indirimden sonra şimdi de Gelir Vergisi mükelleflerinin vergisini düşürmek üzere harekete geçti. Bu amaçla Gelir Vergisi Kanunu`nda yapılacak köklü değişikliklerin içerisine `oran indirimi` de dahil edilecek. Edinilen bilgilere göre Maliye bürokratları, halen yüzde 15-20-27 ve 35 şeklinde sıralanan dilimleri azaltarak yüzde 10-20 ve 25 düzeyine çekecek. Böylece düşük gelirli vatandaşların vergi yükü 5 puan, yüksek gelirlilerin vergi yükü ise 10 puan inecek.

SON KARAR MECLİS`İN

Bürokratların hazırladığı indirimli yeni oranlar Maliye Bakanı Kemal Unakıtan`ın da onayından geçmesi halinde Bakanlar Kurulu`na sunulacak. Oranlarda son kararı ise Meclis verecek. Düzenlemenin bu şekilde yasalaşması halinde asgari ücretliler yüzde 15 yerine yüzde 10 vergi ödeyecek. Böylece asgari ücretlilerin aylık maaşı bugünkü rakamlarla 27 lira, yıllık kazancı da 325 lira artacak.

ZENGİNLER YAŞADI

Düzenleme yasalaştığı takdirde, yüksek gelir elde eden ve bu nedenle en üst dilimden vergi ödeyen mükelleflere uygulanan oran 10 puan azalışla yüzde 35`ten yüzde 25`e düşecek. 10 puanlık fark, bu gruptaki vergi mükelleflerinin vergi yükünü yaklaşık yüzde 30 oranında hafifletiyor. Vergi indirimi sayesinde asgari ücretli yılda 325 lira ek kazanç sağlarken, geliri yüksek kesim eski parayla trilyonlar kazanacak.

Sistem bu yıl yürürlükte olmuş olsaydı, örneğin bu yılın vergi rekortmenleri listesinde ilk sırada yer alan Doğan Holding Başkanı Aydın Doğan, 2007 yılında elde ettiği kazanç üzerinden bu yıl 2 milyon 986 bin YTL daha az vergi ödeyecekti. Doğan, bu yıl tahakkuk ettirilen 10 milyon 454 bin YTL yerine 7 milyon 467 bin YTL Gelir Vergisi ödeyerek yine birinci olacaktı. Aynı şekilde vergi rekortmenleri listesinde ikinci sırada yer alan Hüsnü Özyeğin 2,8 milyon YTL, Kazım Türker 2,7 milyon YTL, Vehbi Koç`un kızı Semahat Sevil Arsel 2 milyon YTL ve Rahmi Koç da 2 milyon YTL vergiden kurtulacaktı.

10 PATRON 63 BiN iŞÇiYE BEDEL

BUGÜN`ün yaptığı hesaplamalara göre 10 puanlık indirim, vergi rekortmenleri listesinde yer alan ilk 10 patrona, bugünkü vergi tutarlarıyla yaklaşık 20 milyon 467 bin YTL ek vergi kazancı sağlıyor. Her bir asgari ücretlinin 5 puanlık indirimle 325 YTL vergi avantajı sağladığı dikkate alındığında, Maliye`nin ilk 10 rekortmene sağlayacağı kazanç 63 bin asgari ücretlinin alacağı vergi indirimi tutarına denk geliyor. Yani indirim böyle olduğu takdirde, 10 patron, 63 bin asgari ücretlinin paylaştığı gelir kadar bir parayı tek başına kasasına koyacak.



Bugün/Erdoğan SÜZER