İstanbul'da tutunamayanlar Anadolu'yu ihya ediyor

Bursaspor'da Ömer Erdoğan, Ali Tandoğan, Trabzonspor'da Serkan Balcı, Burak Yılmaz, Kayserispor'da Önder Turacı, Antalyaspor'da Necati Ateş ve diğerleri...

Hepsinin ortak özelliği kariyerlerinin bir döneminde "üç büyüklerde" top oynayıp tutunamamış olmaları. Oysa şimdilerde bu isimler ortaya koydukları performansla hem takımlarının zirveye tutunmalarını sağlıyor hem de kariyerlerinin en parlak dönemlerini yaşıyorlar.

Genç bir yıldız futbolcunun Tür-kiye'deki kariyer süreci; "Önce herhangi bir Anadolu kulübünde kendini gösterme, ardından da bir ya da iki sezon sonra üç büyüklerin biri tarafından transfer edilme..." şeklinde olageldi bugüne kadar. Üstelik bu süreç sadece futbola has bir durum da değil. Ekonomide, sanatta, eğitimde, merkezi Ankara olan siyaset dışında hemen her alanda kendini gösterebilmenin gerçek adresi İstanbul'dur. İstanbul, bütün iyilerin toplanma merkezidir adeta, doğal istikamettir. Artık İstanbul'da başaramamış bir futbolcuya yönelik "ununu elemiş eleğini asmış" muamelesi yapılmıyor. Hiçbir futbolcu için Fenerbahçe'de, Beşiktaş'ta ya da Galatasaray'da kendini gösterememek bir daha yıldız olamamak anlamına da gelmiyor. Tam tersi milli formayı hak edecek performansı Anadolu'da gösterebilen örnekler duruyor önümüzde. Süper Lig'de puan tablosunun en tepesinden en altına kadar tüm takımların kadrolarında bir zamanlar büyüklerde oynamış futbolcular mevcut. Toplamda 46'yı bulan bu sayı, başka bir bakış açısıyla da büyüklerin futbolcu öğütme özelliğini bir kere daha hatırlatıyor. Aynı zamanda da tabloyu "Anadolu devrimi"ne İstanbul katkısı şeklinde okumak da mümkün.

HANGİ TAKIMDA KAÇ FUTBOLCU ÜÇ BÜYÜKLERİN FORMASINI GİYMİŞ?

Bursaspor: 3

Trabzonspor: 2

Kayserispor: 3

Antalyaspor: 5

Karabükspor: 4

Ankaragücü: 2

Manisaspor: 5

Gaziantepspor: 5

Eskişehirspor: 4

Gençlerbirliği: 4

Bucaspor: 3

Sivasspor: 1

Konyaspor: 4