Dövizle askerlik yapanlar fotoğrafçıları ihya ediyor

Vatanî görevlerini döviz karşılığı bedelli olarak 21 günde tamamlayan erler, çektirdikleri komando fotoğraflarını dünyanın dört köşesine taşıyor.

Fotomontajla uçak pilotu, tank şoförü olan bedelli erler, hem Burdur’un hem de Türkiye’nin tanıtımını yapıyor. Aralarında 40 yaşını geçmiş kişilerin de bulunduğu erler, sadece 3 el ateş edebiliyor; ancak fotoğraf için 15 aylık askerlere göre 3-4 kat daha fazla para harcıyor. Birliklerine teslim olduktan 1 hafta sonra yemin eden ve 21. günün sonunda terhis edilen askerler, çarşı izinlerinde fotoğrafçılara koşuyor. Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarındaki celp dönemlerini dört gözle bekleyen fotoğrafçılar ise gece yarılarına kadar çalışıyor. Daha çok komando askerlere özenen bedelliler, fotoğraflarda oyuncak bile olsa ağır silah kullanmayı tercih ediyor. Fotoğrafçılıkla uğraşan Alaattin Yanık, “58’inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı’nda bedellilerin yanı sıra 6 aylık askerler de görev yapıyor. Ancak bunlar, bedellilerin yarısı kadar resim çektirmiyor.” diyor. Bedelli erler diğer sektörlere de önemli ölçüde para bırakıyor. Bir bedelli erin 21 günlük harcaması bin YTL’yi buluyor. 4 dönem halinde Burdur’a gelen yaklaşık 16 bin bedelli erin kent ekonomisine 16 milyon YTL bıraktığı ifade ediliyor.

Asker künyeleri de fotoğraflı

Fotoğrafçı Alaattin Yanık, özel yazıcıyla künyelerin her 2 tarafına fotoğraf bastıklarını söylüyor. Kimi erlerin künyenin bir tarafına kendisinin, bir tarafına eşinin ya da çocuğunun fotoğrafını istediğini belirten Yanık, “Bu sistem sayesinde bize gelen asker sayısı arttı.” dedi. Hediyelik künyelerin görev sırasında takılmasına şimdilik izin verilmiyor.