Sûzî Çelebi'nin türbesini TİKA ihya edecek

Divan şiirimizin önemli isimlerinden Sûzî Çelebi'nin Kosova'nın Prizren şehrinde bulunan metruk haldeki türbesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından ihya edilecek.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, konuyla ilgili çalışma başlattıklarını ve gerekli fizibilite çalışmalarının ardından türbenin restorasyon işlemlerini yapacaklarını söyledi.

Zaman Gazetesi CumaErtesi ekinde 3 Aralık'ta yayımlanan haber, ünlü Mihailoğlu Gazavatnamesi'nin yazarı Sûzî Çelebi'nin türbesinin içler acısı halini gündeme getirmişti. 16. yüzyılda yaşayan şairin kardeşiyle birlikte yattığı türbesini geçtiğimiz hafta Türkiye Yazarlar Birliği'nin düzenlediği Türkçenin 9. Uluslararası Şiir Şöleni'ne katılan şairler ziyaret etmişti. Metruk halde bulunan türbe ve çevresindeki mezarlara duygulanan şairler, yetkililerin konuyla ilgilenmesini istemişti. Konuyla ilgili haberin yayınlanmasının ardından harekete geçen TİKA, Sûzî Çelebi türbesinin restorasyonu için çalışma başlatıyor. Türbeyle ilgili Kosova Koordinatörlüğü'ne talimat verdiğini belirten TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, gerekli fizibilite çalışmasının ardından konunun 2012 programına dahil edilmesinin sağlanacağını ifade etti. Gerekli görüldüğü takdirde türbe ile Sûzî Çelebi Camii'nin bakım ve onarımdan geçirilebileceğinin de müjdesini veren Çam, Türkiye'yle tarihi ve kültürel bağları bulunan Orta Asya, Kafkasya, Karadeniz ve Balkan ülkelerindeki çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini sözlerine ekledi. TİKA, Kosova'da Fatih ve Sinan Paşa camileri, Sultan Murat Hüdavendigar Türbesi gibi onlarca Türk eserinin restorasyonunu tamamlamıştı.

Sûzî Çelebi'nin türbesini TİKA ihya edecek yorumları

  • Image Description
    misafir
    29.08.2013