Devletin elindeyken kapanan fabrikayı işadamları ihya etti

Kamudayden verimsiz işletildiği için zarar eden kuruluşların özel sektöre devri meyvelerini veriyor. Bu işletmelerden biri de Mardin İl Özel İdaresi'ne bağlıyken kapısına kilit vurulan ve 5 yıl atıl kalan Martu Gazbeton ve Tuğla Fabrikası.

Üç yıl önce Mardinli işadamları tarafından devralınan fabrika, ihracat yaparak kâra geçti. Fabrikanın İdari ve Mali İşler Müdürü Yusuf Çelik, hedeflerinin dünyanın dört bir yanına tuğla satmak olduğunu, Ukrayna'dan Katar'a kadar sipariş aldıklarını söyledi.

1988 yılında Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Martu Gazbeton ve Tuğla Fabrikası, dünyanın en gelişmiş ve en yeni teknolojilerinden Alman HEBEL International GmbH firması ile teknoloji ve patent (know-how) anlaşması yaparak üretime geçti. 2000 yılına kadar Avrupa ve Ortadoğu'ya ihracat yapan fabrika, 2001'de işçiler ve özel idare arasında çıkan maaş zammı anlaşmazlığı yüzünden 5 yıl süren grevin ardından kapatıldı. 2005'e kadar kapısı kilitli kalan fabrika, Mardin Valiliği tarafından özelleştirme kapsamında satışa çıkarıldı. 15 işadamından oluşan Mardin Güç Birliği, işletmeyi satın aldı. Fabrikayı 3 milyon yeni liraya yenileyen işadamları, çarkları yeniden döndürdüğü gibi ihracata da başladı. Günde iki vardiya ile çalışan ve siparişleri yetiştirmekte zorlanan fabrika üç yıl içinde sadece Irak, Suriye ve Kıbrıs'a 2,5 milyon dolar tutarında 35 bin metreküp gazbeton tuğla ihracatı gerçekleştirdi. Yurtiçinde ise 6 milyon yeni lira tutarında 80 bin metreküp tuğla sattı. Bir ay içinde Ukrayna, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Dubai ile 6 milyon dolar tutarında 240 bin metreküp tuğla anlaşması yapıldı. Hedef ise dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştirmek. Bunun için fabrikanın satış elemanları birçok ülke ile temasa geçerek ihracat anlaşmaları için zemin hazırlıyor.

Martu Gazbeton ve Tuğla Fabrikası İdari ve Mali İşler Müdürü Yusuf Çelik, prensipli, istikrarlı ve nitelikli çalışmalarıyla yurtdışında ve yurtiçinde büyük bir başarı yakaladıklarını söyledi. Çelik, 55 bin 780 metrekare alan üzerinde kurulu ve yılda 150 bin metreküp gazbeton ve 1 milyon 200 bin kireç kum taşı üretim kapasitesine sahip fabrikada çalışan 80 personelle günde çift vardiya ile üretim yaptıklarını kaydetti. "Sahip olduğumuz teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarına verdiğimiz önemle sektörde Türkiye'nin önde gelen saygın üreticilerinden biri haline geldik." diyen Çelik, Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) kalite belgeleri aldıklarını ifade etti. Yusuf Çelik, üç yıl içinde üç milyon yeni lira yatırım ile fabrikayı dünyanın dört bir yanına ihraç edebilecek kapasiteye getirdiklerini vurgulayarak, "Dünyanın dört bir yanından teklifler alıyoruz. Ürünlerimiz, depreme dayanaklı, ısı ve ses yalıtımı ile çevreye zarar vermeyen özelliği sayesinde Avrupa ülkelerince tercih edilmektedir." şeklinde konuştu.