İhya mı? İmha mı?

İngilizler generation (okunuşu jenereyşın) diyorlar. Bizimkiler bazen jenerasyon diyorlar. Eskiler ise nesil diyor. Bazıları da yeni jenerasyon diye söze girip ahkâm kesmeye başlıyor.

Hülasa kim hangi dilde ne derse desin, nasıl kullanırsa kullansın sonuç olarak aynı kapıya çıkıyor. Merhum Süleyman Hilmi Tunahan'ın güzel bir sözü vardı:

'Bir milletin ihyası, kötülerin imhasıyla değil, nesillerin eğitim ve terbiyesiyle mümkündür.' derdi.

Herkes tarafından bu manası çok derin sözün iyi tahlil edilmesi gerekir, diye düşünüyorum. Gerçekten harap olabilecek gençlerimizi selamete çıkaracak en güçlü silah nesillerin eğitimi ve dolayısiyle terbiyesidir.

Gençlerimizi, daha doğrusu yanlış yolda olanları, delalette olduklarını anlatarak onları kazanmak mecburiyetindeyiz. Çünkü iyi olsun veya kötü olsun nesilleri imha edemezsiniz. Dünyadaki kötü insanları, ancak eğitim ve terbiye ile yola getirebilirsiniz.

Çocuklarımızın beyni, fotoğraf makinasının içindeki film kadar berrak ve nettir.

Nasıl ki deklanşöre bastığınızda görüntü filme aksederse, çocuklarımızın beyni de, ilk gördüğü şeyleri hemen alır ve bir daha aklından çıkarmaz. Filmi iptal edip fotoğrafı yok edebilirsiniz ama, daha ufacık yaşta, beyni tahribata uğramış yavrularımızı nasıl kurtaracaksınız?

İşte sözün tam burasında, eğitim ön plana çıkıyor.

Doğru eğitim ve terbiye. Sağlam inançla donatılan bilgiler; ilim, aksiyon, estetik, kanun hakimiyeti ve Allah korkusu ile mükemmel bir hale gelir.

Kötü düşünceli kişilerle nasıl mücadele edilmeli ise, sapık yollara çekilmek istenen çocuklar ve gençlerde bu gidişten mutlaka alıkonulmalıdır. Sadece öğretim değil, gerekli eğitim de küçük yaşlardan itibaren verilmeli ve yarınımızın teminatı olan çocuklarımız, en iyi bir şekilde yetiştirilerek, milletine ve memleketine faydalı bir evlat olarak toplum içindeki yerlerini almalıdır.

Çünkü, Dünyada yaratılmış canlıların en güzeli olan insanlar, iyi şeylere layıktır.

İBRAHİM EVİRGEN