Bush'a atılan ayakkabı, Türk firmasını ihya etti

Iraklı gazeteci Muntazar el Zeydi'nin ABD Başkanı George Bush'un yüzüne fırlattığı ayakkabı, imalatçısı olduğunu söyleyen Türk'ü de dünyada meşhur etti.

Türk imalatçı Ramazan Baydan, kendisi gibi bu ayakkabıyı yaptığını iddia eden diğer ülkelerdeki meslektaşlarından bir adım daha öne çıkarak hem dünya basınında meşhur oldu hem de satışlarını katladı. ABD'nin en prestijli gazetelerinden New York Times'a konu olan Baydan, bir İngiliz şirketinden 95 bin, bir Amerikan şirketinden de 19 bin çift ayakkabı siparişi aldığını söyledi. Baydan'ın aldığı siparişlerin toplamının da 300 bini bulduğu öne sürülüyor. NY Times, İstanbullu Türk ayakkabı imalatçısının, işgale karşı tepkinin sembolü haline gelen ayakkabıların üreticisi olduğu iddiası ispatlanmasa da Baydan'a tüm dünyadan siparişlerin aktığını kaydetti. Eskiden "Ducati Modeli 271" olarak adlandırılan ayakkabıların artık "Bush ayakkabısı" olarak tanındığını belirten gazete, Baydan'ın tesislerinde, Irak'a gönderilecek 15 bin çift ayakkabının üretimine başlandığına dikkat çekti. Baydan, şirketini Irak'ta temsil etmek için dört dağıtımcı firmanın birbiriyle yarıştığına işaret etti. Lübnan, Irak ve Çinli firmalar da bu ayakkabıyı imal ettiğini açıklamış, ancak bu konuda Türk firması dünyada büyük bir yankı uyandırmıştı.

Sanık Zeydi, davacı oldu

Bir anda Arap dünyasında halk kahramanı olan Zeydi'ye sahip çıkmak için de ilginç kampanyalar yapılmıştı. Suudi bir işadamı, Zeydi'nin ayakkabısı için 10 milyon dolar vermeye hazır olduğunu açıklarken, Lübnanlı bir gazete de şimdiden Zeydi'yi işe aldığını ve maaşını yatırmaya başladığını duyurmuştu. Mısırlı bir baba ise verecek bir şeyi olmadığını, ancak üniversitede okuyan kızını Zeydi ile evlendirebileceğini söylemişti. Bu arada Iraklı gazeteci Muntazar el Zeydi'nin, gözaltına alındıktan sonra kendisini dövdükleri gerekçesiyle bazı güvenlik görevlilerine dava açtığı bildirildi. Dış Haberler Servisi

Basra'da İngilizlerin

yerini Amerikalılar alacak Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanı General Ray Odierno, gelecek yıl başında Irak'ın güneyinden ayrılacak İngiliz askerlerinin yerini Amerikan askerlerinin alacağını bildirdi. General Odierno, güneydeki Basra'ya bir tugay ya da bölük asker daha gönderme konusunu değerlendirdiğini söyledi. İngiltere, Basra'da bulunan 4 bin askerini 31 Mayıs'a kadar çekeceğini açıklamıştı. Bu arada Iraklı siyasi gruplar, ülkede ABD dışındaki diğer ülkelerin askerlerinin yıl sonundan sonra da kalabilmesini öngören yasa teklifi konusunda uzlaşmaya vardı. Yasa tasarısını önceki gün reddeden Irak Meclisi, 31 Aralık 2008'de BM'nin görevlendirme süresinin sona ermesinin ardından İngiltere, Avustralya, Romanya, Estonya, El Salvador ve NATO askerlerine 6 ay daha bu ülkede kalabilmeleri için yasal zemin sağlayan metni bugün yeniden oylayacak.