sağlık

Fazla mesai kalp krizi riskini arttırıyor

İngiltere`de yapılan bir araştırma, sürekli fazla mesai yapan ve günde 10-11 saat çalışan kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Avrupa Kalp Dergisi`nde (European Heart Journal) yayımlanan araştırmaya göre, bu gruptaki kişiler kalp hastalığına yakalanma risklerini yüzde 60 oranında artırıyor.

6000 kişi üzerinde yapılan araştırmada, doktorlar, sigara içme alışkanlığının yanısıra kalp hastalığı riskini artıran başka faktörler de olduğunu ortaya koydu.

Günde 3-4 saat fazla mesai yapmak da bu faktörler arasında.

Uzmanlar, bu araştırmanın dengeli bir hayat sürmenin önemine işaret ettiğini söylüyor.

Stresle baş etmenin 25 etkili yolu

Stres, hayatımızın bir parçası oldu. Bilerek ya da bilmeyerek pek çok sorunumuzu strese bağlıyoruz.

Haksız da sayılmayız! İşin uzmanları da stresin kanserden kilo sorununa, kalp krizinden felce, gastritten kolite her şeyle ilgisi olduğunu söylüyor. Dahası taşikardi atakları, uyku sorunları, tansiyon düşme veya yükselmeleri, baş dönmeleri, kulak çınlamaları kısacası aklınıza gelen pek çok şey stresten kaynaklanabiliyor.

Sözcük anlamı itibarıyla stres, “bedeniniz veya egonuza yönelik gerçek veya var olduğu zannedilen herhangi bir tehdit”ten başka bir şey değil. Bu tehdidin sonuçları “bedensel ve ruhsal bazı belirtilere yol açıyor.

Tehditlerin sayısı her gün artıyor ve sosyoekonomik düzey yükseldikçe de çoğalıyor. ışten kovulmanız, yeni bir işe hazırlanmanız, işinizi büyütme ve geliştirmeye çalışmanız ya da iflas etmeniz, havasız, susuz, yiyeceksiz kalma korkularınız, endişeleriniz, telaşlarınız, ölümler, kayıplar, evlilik planları ya da boşanmalar aklınıza gelen her şey tehdit olarak algılanabiliyor.