Yenileme projesiyle Süleymaniye ihya edilecek

319'u tescilli tarihî eser, 26'sı anıt eser olmak üzere toplam 732 bina bulunan 131 bin metrekarelik Süleymaniye bölgesinde yenileme projeleri uygulamaya konuldu. 2 yılda bitirilmesi hedeflenen proje kapsamında, bakıma muhtaç tarihî eserler onarılacak. Yıkılmaya yüz tutmuş tarihî evler de aslına uygun olarak restore edilecek. Fatih Belediyesi ile mülk sahipleri arasındaki müzakereler sonucunda neredeyse tamamına yakınıyla anlaşma sağlandığı öğrenildi.

Süleymaniye bölgesini tarihi kimliğine kavuşturmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve KİPTAŞ işbirliğiyle 2006 yılında yenileme alanı ilan edilen Süleymaniye bölgesinde, yenileme çalışmalarına başlandı. Fatih Belediyesi'nden alınan bilgiye göre toplam 131 bin metrekare alanı kapsayan Süleymaniye'de 319'u tescilli tarihi eser, 26'sı anıt eser olmak üzere toplam 732 bina bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve KİPTAŞ işbirliğiyle Süleymaniye bölgesinin 2006 yılında yenileme alanı ilan edildiği ve Fatih Belediyesi ile mülk sahipleri arasındaki müzakereler sonucunda neredeyse tamamına yakınıyla anlaşma sağlandığı öğrenildi. Bu kapsamda ilk taksit tutarı olan bedelin hak sahipleri adına Vakıfbank Fatih Şubesi hesabına yatırıldığı öğrenilirken, kiracılar için evlere 1000 lira, iş yerlerine ise 2 bin lira taşınma bütçesi ayrıldığı kaydedildi. Bu süreçte tüm yasal prosedüre uyularak, hak sahiplerine mahkeme kararlarının bildirildiği ve tebligatların yapıldığı aktarılarak, bu sürecin sonunda başlayan projenin ilk etabının nisan ayı sonuna kadar süreceği dile getirildi.

İki yıl içinde bitmesi öngörülen proje kapsamında, bölgedeki bakıma muhtaç tarihi eserlerin yenileneceği, yıkılmaya yüz tutmuş tarihî evlerin de aslına uygun olarak restore edileceği belirtilirken, depreme dayanıksız yapıların yönetmeliğe uygun hale getirileceği, bölgeye parklar ve yeşil alanlar yapılarak bölgenin tarihi değerine ve güzelliğine kavuşturulacağı kaydedildi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, tarihî yarımadanın 8 bin 500 yıllık geçmişiyle, sadece İstanbul'un değil, tüm insanlığın ortak kültürel değerlerine ev sahipliği yapan çok özel bir coğrafya olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Biz Fatih Belediyesi olarak, şehrimizi hem deprem güvenliği konusunda emin, hem estetik, hem sağlıklı, hem de tarihi ve kültürel değerlerini koruyarak, yarınlara hazırlıyoruz. Yenileme kararları, bölge halkının hayat şartlarını iyileştirmeyi de amaçlamaktadır. Planlanan projeler hayata geçtiğinde, riskli binalar yenilenmiş, tarihi eserler korunmuş ve bölge sakinleri sosyal donatı alanları olan sağlıklı, güvenli, kısacası çağdaş hayat şartlarına kavuşmuş olacak. Kent ve kent sakinleri birbiriyle bütünleşecektir." Başkan Demir, yenileme çalışmalarının 5366 sayılı "Yıpranan Tarihî ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun" kapsamında yapıldığını vurguladı.