Ruslar, Türk futbolunu ihya ediyor

Ekonomik krizin yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde Avrupa kulüplerinin birçoğu bonservisi elinde bulunan futbolculara yönelirken Ruslar adeta para basıyor.

Son 3 yılda Süper Lig'den toplam 6 oyuncu transfer eden Rus kulüpleri, Caner Erkin, Fatih Tekke, Gökdeniz Karadeniz, Tomas ve Hasan Kabze'den sonra Meira'yı da satın aldı.

Avrupa'da söz sahibi olmak isteyen Rus futbolu, bu amacına ulaşmak için maddi imkânları sonuna kadar kullanmaktan geri kalmıyor. Vagner Love, Daniel Carvalho, Fernando Cavenaghi gibi ünlü isimleri renklerine bağlayan Ruslar, Süper Lig'in de iyi müşterilerinden... Özellikle 2006 yılında Rusların zengin kulüplerinden Zenit'in Trabzonsporlu Fatih Tekke için 7,5 milyon Euro vermesi Türkiye'nin ihraç ettiği en pahalı futbolcu unvanını almasına vesile oldu. Fatih'in ardından Vestel Manisaspor'un genç yıldızı Caner Erkin'i bir başka Rus ekibi CSKA Moskova 4,5 milyon dolar karşılığında renklerine bağlayınca Süper Lig'den Rusya'ya futbolcu ihracatı hızlandı. Yine Rusya'nın iddialı kulüplerinden Rubin Kazan, Trabzonspor'dan Gökdeniz'e 8,7 milyon Euro karşılığında imza attırdı. Rus kulübü, Gökdeniz'in yanı sıra G.Saray'dan Tomas'ı ve Hasan Kabze'yi toplam 3 milyon dolar karşılığında transfer ederek Sarı-Kırmızılı kulübün kasasını doldurdu.

Türkiye'den giden futbolcuların başarılı bir performans sergilemesi de Rus takımlarının Süper Lig'e iyiden iyiye kanca atmasını tetikledi. Son olarak Fatih Tekke ile UEFA Kupası'nı kaldıran Zenit, sürpriz bir şekilde G.Saraylı Meira'ya talip oldu. Sarı-Kırmızılı kulübün maddi kriz yaşamasını fırsat bilen Zenitli yöneticiler, Portekizli oyuncuyu 6 milyon Euro karşılığında G.Saray'dan kopardı.
Ahmet Uykan

Meira: Şampiyonluk kutlamasına gelirim

G.Saray'dan, Zenit'e transfer olan Portekizli futbolcu Fernando Meira, Rus kulübünün hem kendisi hem de Galatasaray için iyi bir teklif sunduğunu söyledi. Meira, "Günümüz şartlarında kulüp için de benim için de iyi bir teklifti. Herkes için en iyisi olsun istedim" şeklinde konuştu. "Daha önce de söylediğim gibi burada mutluydum. Üzücü olan tek şey aldığımız bazı sonuçlardı." diyen Meira, "Ama şampiyonluk yarışından kopmuş değiliz. Umarım bu yaz buraya arkadaşlarımla birlikte hem lig şampiyonluğunu hem de UEFA Kupası'nı kutlamak için gelirim." ifadelerini kullandı.