Selçuklu Belediyesi Saraybosna Mevlevihanesi’ni ihya etti

Selçuklu Belediyesi’nin, Saraybosna’nın Stari Grad Belediyesiyle kurduğu kardeş belediye ilişkisi çerçevesinde yeniden yaptırdığı Saraybosna Mevlevihanesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından 8 Mayıs 2013 Çarşamba günü açılacak.

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’nın Bentbaşı mevkiinde bulunan ve 1950’lerde yaşanılan “kültürel talanda” yıkılan tarihi Saraybosna Mevlevihane’si Selçuklu Belediyesi’nin maddi desteği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) çalışmalarıyla yeniden inşa edildi. Başkent’e hakim bir tepede, tarihi Sarı Tabya’nın hemen altında ve Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in mezarına 50 metre uzaklıkta bulunan Saraybosna Mevlevihane’nin açılışı, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun da katılacağı programla Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye ve Bosna-Hersek arasındaki tarihi, kültürel ve sosyal bağların tarihin her döneminde güçlenerek devam ettiğini belirtti ve “Selçuklu Belediyesi olarak bu bağların güçlenmesi adına Saraybosna’nın Stari Grad Belediyesi ile ‘kardeş şehir’ protokolü imzaladık. İki halk arasındaki derin tarihi ve kültürel bağların gelişmesi ve güçlenmesi amacı ile imzalanan bu protokol çerçevesinde Saraybosna Mevlevihanesi’nin yapımını tamamladık. Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu’nun da katılımları ile açılışını gerçekleştireceğiz. Hz. Mevla’nın bizlere mirası olan kardeşlik adına güzel bir projeye imza atıldı. Mevlevihane’nin yapımında katkılarından dolayı TİKA’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.