"Açlığa karşı birleşelim"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 16 Ekim Dünya Gıda Günü temasını, bu yıl ‘Açlığa Karşı Birleşelim’ olarak açıkladı.

16 Ekim Dünya Sağlık Günü’nde, uzmanlar sağlıklı gıda tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Üretim tesislerindeki havanın muhakkak dezenfekte edilmesi gerektiği kaydedilerek, gıdaların bozulmasının önüne geçileceği belirtiliyor.

Yeterli gıdaya ulaşılmasının ötesinde, ‘sağlıklı üretilmiş gıdaya’ ulaşılması gerektiğine dikkat çeken LCB Sağlık Ürünleri Genel Müdürü Mehmet Tanfer, dünyanın açlığa karşı, sağlıklı üretilmiş gıdaya sahip olarak birleşmesi gerektiğini söyledi.

Gıda güvencesinin tarladan sofraya kadar zincirin her halkasında korunması gerektiğini anlatan Mehmet Tanfer, “Hammadde temininden başlayan bu süreç, gıdaların hazırlanması, işlenmesi, ambalajlama, depolama, nakliye, raflarda yerini alması ve sofraya gelmesi gibi tüm aşamaları kapsıyor. Tüm bu süreçler, ‘gıda güvenliği’ ön plana alınarak yönetilmelidir. Özellikle, et, tavuk, bisküvi, çikolata gibi gıdaların, üretim sahalarında dolaşan havanın, muhakkak dezenfekte edilmesi zaruridir. Yani, üretim tesisinde ‘temiz hava' olmalıdır. Bu konuda, Avrupa Birliği üye ülkelerinde, ‘UNİR’ standartları kapsamında, kuru bazlı hava dezenfeksiyonu hassasiyetle uygulanmaktadır. Çünkü, havadaki bakteriler, mayalar ve mantarlar, ne yazık ki gıdaların hızla bozulmasına neden olmaktadır. Ülkemizin de, biran önce bu standartları benimsemesi, gerek toplum sağlığı, gerekse üretim sırasında bozulma nedeniyle oluşan firenin engellenmesi nedeniyle milli servetimizin korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Özetle, tüketiciler olarak, sağlıklı üretilmiş gıdaları satın almayı istiyoruz. Dünya açlığa karşı, sağlıklı üretilmiş gıdaya sahip olmak için birleşmelidir” dedi.

Geçtiğimiz günlerde etlerde çıkan bakteri olayına da değinen Mehmet Tanfer, bozulan etlerin üretim sahasında ‘havanın temiz’ olması durumda, bakterilerin oluşmamış olacağına dikkat çekti. Mehmet Tanfer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Artık, geleneksel yöntemlerle uygulanan dezenfeksiyon sonucunda bakterilerle savaşmanın tek başına yeterli olmadığı ve hava dezenfeksiyonunun tıpkı Avrupa’da olduğu gibi yapılması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni, yüzey dezenfektanlarının uygulanan alan içersindeki etkinliğinin sınırlı oluşu ve hava kontrol altına alınmadığı sürece topyekün bir dezenfeksiyonun yapılmamış olmasıdır. En basit şekilde anlatmak gerekirse, yüzeyde bir adet zararlı mikroorganizma varsa, havada milyonlarca adet bulunmaktadır ve hava temizlenmediği sürece, yüzeylerin temizlenmesi bir şey ifade etmez. Çözüm olarak, eğer, kuru bazlı hava dezenfektanı kullanılırsa; hem havanın hem de yüzeylerin mikrobiyal yükü kontrol altına alınacaktır”