Rengi koyulaşan bene dikkat edin!

Zararlı güneş ışınlarından korunmanın yollarını açıklayan Dermatoloji Uzmanı Havva Güngör, "Üç haftada iyileşmeyen ve rengi değişen benler için doktora başvurun" diyor

Güneşin yaşamımız için yararlı etkileri olduğu kadar, zararlı etkileri de olduğu artık tartışılmaz bir gerçek... UV-A, UV-B ve UV-C ışınlarından oluşan güneş ışınları, derinin üst ve alt tabakalarını etkileyerek çeşitli değişimlere neden oluyor. Kadıköy Şifa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Havva Güngör, güneşin verdiği zararları ve bu zararlardan nasıl kurtulabileceğimizi şöyle anlattı:

Güneş ışınları; deride zamanla incelme ve kuruluk yapıyor. Deri kanserinin oluşumuna da zemin hazırlıyor. Işınların etkisinden, güneş koruyucu ürünlerle korunmak mümkün...

PARFÜM SÜRMEYİN!
Güneşin zararlı ışınlarına daha çok açık tenli kişiler maruz kalıyor. Bütün bunların dışında alerjiye meyilli bireyler, güneşe çok az çıksalar dahi döküntülü hastalıklar gözlenebilir. Parfüm ve bitkisel ürünler, bu alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Deri kanserlerinde erken teşhis çok önemlidir. Üç hafta içinde iyileşmeyen yaralar, kaşınan, kabuklanan ve bene benzeyen lekeler, rengi çok kısa sürede koyulaşan, büyüyen ve üzeri pürüzlü benler, fark edildiği zaman acilen bir cilt doktoruna görünmek önemlidir.