İlaç takip sistemi uygulamasında vahim hata

16 Mayıs tarihinden itibaren uygulamaya konulan, ancak halen tartışmaları bitmeyen İlaç Takip Sistemi (İTS), İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, eczaneleri, ilaç satıcılarını ve karekod optik cihazlarını satan firmaları karşı karşıya getirmişti.

Devam eden sorunu kimse üstlenmezken, en büyük sıkıntıyı hastalar çekmeye devam ediyor.

Karekod optik okuyucu üreticisi olan Opticon firmasının Türkiye Distribütörü Mobit Bilişim A.Ş., kendilerine ulaştırılan okunamayan karekod şikayetlerini araştırarak, problemin kaynağına ulaştığını duyurdu. Birçok ilaç firmasının barkodları okunurken, bazı firmaların ilaçlarına ait barkodlar ise okunamıyor, hastaların mağdur olmasına neden oluyordu.

Mobit Bilişim A.Ş. Teknik Müdürü Hasan Hüseyin TEZCAN, konu ile ilgili yaptığı araştırmada; sorunun farklı bir boyutunu tespit ettiklerini ve bu durumun halen ettiğini, dolayısı ile problemin epey uzun süre devam edebileceğini belirtti. Çünkü hatalı basılan çok miktarda geçici karekod etiketleri eczaneler dahil ilgili yerlere dağılıtılıp ilaçlar üzerine yapıştırılarak piyasaya sürülmüş. Piyasaya sürülen bu hatalı etiketlerin geriye toplanıp düzeltilmesi pratik olarak imkan dahilinde olmadığı düşünülmektedir. Bu nedenle halen devam etmekte olan baskılarda aynı hatanın devam etmemesi ve telafisi imkansız olaylara neden olmaması için bu açıklamanın gerekli olduğunu düşünen Mobit Bilişim A.Ş. Teknik Müdürü Hasan Hüseyin Tezcan şunları söyledi:

“Tarafımıza inceleme için gönderilen karekod problemli etiketleri, hem tarafımızdan, hem de OPTICON tarafından dikkatle incelenmiş, yapılan incelemede geçici karekodların GS1 standardının dışında piyasada çok çok nadir kullanılan Mirrored Datamatrix (aynalanmış görüntü) şeklinde basıldığı tespit edilmiştir.