Doğunun hangi şehri ihya olacak?

Geçtiğimiz aylarda kamyon fabrikası için Almanya'dan gelen ekip inceleme yaptı ve 'olur' verdi. Şimdi de Coca Cola, fabrika yapmak için devrede..

Son 10 yılda Türkiye'ye 500 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Coca-Cola İçecek CEO'su O'Neill, Elazığ'a fabrika kuracaklarını ve yıl sonunda tesis sayısını 7'ye çıkaracaklarını söyledi.

The Coca-Cola Company ürünlerinin Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Irak, Suriye ve Ürdün'deki şişeleyicisi Coca-Cola İçecek'in (CCİ) CEO'su Michael A. O'Neill, Elazığ'da tesis yatırımı için çalışmalara başladıklarını söyledi. Türk Amerikan İşadamları Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Avrupa ve Orta Asya'daki Amerikan Ticaret Odaları Birliği'nin Genel Kurulu'nda konuşan O'Neill, Türkiye'nin yabancı yatırımcı için fırsatlar sunan bir ülke olduğunu vurgulayarak, son 10 yılda Türkiye'ye 500 milyon dolardan fazla yatırım yaptıklarını anlattı.

Yatırımlarının yıl sonunda 600 milyon doları aşacağını ifade eden O'Neill, "Türkiye'deki tesis sayımız yıl sonunda 7'ye ulaşacak. Var olan üretim tesislerimizi de büyüteceğiz. Ayrıca Elazığ'a üretim tesisi ve altyapı yatırımlarımız var. Düğmeye bastık, çalışmalar başladı" dedi. 5 ülkeden oluşan bir bölgede faaliyet gösterdiklerini ve Türkiye'deki işgücünün yeteneklerini bildiklerini vurgulayan Michael O'Neill, bundan dolayı bölgede bulundukları ülkeleri Türk uzmanlarla Türkiye'den yönetme kararı aldıklarını anlattı.

ELAZIĞ'A KAMYON FABİRKASI

Elazığ OSB’de 100 dönüm arazi üzerine kurulacak fabrika için ilk etapta 35 milyon euroluk yatırım yapılacak. Alman firmalarının desteği el bu yatırım daha sonra 150 milyon euroya kadar yükselecek. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan Neue Zittauer Taşıt Platformu Sorumlusu ve Elazığ Fabrika Müdürlüğü’ne atanacak olan Çek Jan Pivarcı Elazığ’da imalatın ilk etapta montaj olacağını söyledi.

Pivarcı “Motor hariç yapılacak olan montajın parçalarını Almanya’dan değil, Türkiye’den alacağız. Gelecekte bu parçaların imalatını da fabrikamızda yapmaya başlayacağız” diye konuştu. V&M İnvest firması ortakları Wolframm Müller de tesisin temelinin 2008 mart ayında atılacağını, 2010 yılının ekim ayında da ilk aracımızı battan çıkacağını söyledi.

Müler, “10 tonlu kamyon ile 10 tonun üzerindeki kamyon ve özel iş makineleri ile askeri araçlar üretmek istiyoruz. Üretimi yapılacak olan araçlar Türkiye iç piyasasının yanında, asıl hedefimiz olarak Türk Cumhuriyetler, Endonezya, Doğu Avrupa, Güney Afrika yelpazesindeki ülkeler olacak” dedi