Eller, gönüller Rabbimiz`e açıldı

Tüm İslâm aleminin manevi bir iklim olarak yaşadığı üç ayların önemli gecelerinden biri olan Berat Kandili, dün gece huşuyla ihya edildi.

Berat Kandili; tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`nin dört bir yanında da büyük bir huşuyla idrak edildi. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kayseri, Diyarbakır ve Erzurum gibi büyük illerdeki merkezi camiler başta olmak üzere, yurt genelindeki binlerce cami ve mescit vatandaşlarla dolup taştı. Dargınların barıştığı, bolca dua edildiği gecede vatandaşlar ibadet edip Allah`tan mağfiret diledi.

Binlerce camide kürsüye çıkan din görevlileri, sundukları vaazlarda, Berat Gecesi`nin anlamı ve önemini anlattı. Birlik ve beraberlik çağrısı yapılan konuşmalarda, üç aylarda ve özellikle de üç aylar içindeki mübarek gecelerde yapılan ibadetlerin faziletleri anlatıldı.

Kendi kusur ve günahlarının affı için Allah`a yalvaran müminler, dünyanın dört bir yanında zülüm altında inleyen Müslüman kardeşlerini de unutmadı. Filistin, Irak, Çeçenistan ve Afganistan`da, emperyalist güçlerin zulmü altında inleyen Müslümanlar için de dua edildi.

İstanbullular Eyüp`e akın etti

İstanbul`da Eyüpsultan, kandilin coşkuyla karşılandığı mekanların başında geldi. Sabah saatlerinden itibaren ziyaretçi akınına uğrayan Eyüpsultan`da öğleden sonra esnaf ve belediye tarafından ayran, pilav, tatlı ve lokum dağıtıldı. Ramazan ayı öncesi kutlanan son kandil, dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye`nin değişik şehirlerinden gelen Müslümanları da buluşturdu.

Amasya Suluova`dan Eyüp`e gelen Ahmet Sekme, İslâm âleminin kandilini kutladıktan sonra, `Af ve mağfiret dilemeye geldik. Son bir yılın hesabını kitabını şimdi ortaya dökeceğiz. İnşallah da günahlarımızdan beraat edeceğiz.` dedi.

Eyüpsultan ziyaretçilerinden Nihat Güney, kandildeki coşku ve birliğin Türkiye`nin gündemine iyi bir ders olduğunu ifade ederken, Almanya`dan gelen Hasan Hacıahmetoğlu ise, `Bu kandil ve önümüzdeki bayram inşallah insanlığa barış ve güzellikler getirir.` dedi.

Eyüpsultan Camii`nde yer bulmakta zorlanınca seccadelerini yer ve çimlere seren cemaat, cadde ve sokakların kapanmasına sebep oldu. Yatsı namazı sonrası cemaat dağılmadı, gecenin geç saatlerine kadar dua ve tövbe edildi.

Eller, gönüller Rabbimiz`e açıldı yorumları

  • Image Description
    Rüya
    29.10.2008