Çalışanlarının fikirlerine önem verip ihya olan şirketler

Bazen bir CEO` ya da üst düzey yöneticisinin aklına gelmeyen bir fikir, şirketin bir çalışanından çıkabiliyor. Sadece Tofaş, bu fikirler sayesinde şimdiye kadar 67 milyon Euro tasarruf sağladı. Ya diğer şirketler...

Tasarruf... Son günlerde en çok telaffuz ettiğimiz kelimelerden biri. Mazbut bir ev hanımından dev bir şirketin CEO`suna kadar her kesimin gündeminde. Evlerde yapılacak tasarruf şekilleri belli: Suyu az kullan, elektrik sarfiyatını azalt. Oysa bir şirket çok daha kompleks bir yapı oluşturuyor. Dolayısıyla tasarruf sağlayabilmeleri için pek çok alternatifleri var. Özellikle de üretim odaklı firmalarda... Ancak bu alternatifleri bulmak her zaman kolay olmuyor.

CEO`lar ve üst düzey yöneticiler onca işlerinin arasında tasarruf konusuna da kafa yorarken, bir anda şirket çalışanlarından harika fikirler çıkabiliyor. Bir mavi yakalının sunduğu ve şirketin hayata geçirdiği öneri, yıl sonu rakamları açıklandığında bir bakılıyor ki firmaya milyonlarca dolar kazandırmış... Bu tarz örneklere son yıllarda. sık rastlar olduk. Artık şirketler çalışanların önerilerini değerlendirebilmek için takımlar oluşturuyor, sistemler geliştiriyor ve çalışanlarını da fikirlerinden dolayı ödüllendiriyor...

TOFAŞ 67 MİLYON EÜRO`LUK TASARRUF

Türkiye`nin en büyük otomotiv şirketlerinden olan Tofaş, 30 yıldır çalışanlarının önerilerine kulak veriyor. Şirket, çalışanlarının sunduğu fikirler sayesinde şimdiye kadar 67 milyon Euro tasarruf sağladı. Geçen yıl 23 bin öneri ile 4.5 milyon Euro tasarrufa geçen şirketin 2007 hedefi ise en az 5 milyon Euro. Tofaş İnsan Kaynakları Direktörü Burhan Çakır, çalışanların öneri sistemine katılımının yüzde &6 olduğunu, mavi yakalıların katılımının ise yüzde 95`e kadar çıktığını söylüyor. Beyaz yakalılardan daha fazla öneri almak için çalışmalar başlattıklarını kaydeden Çakır, 2007`nin 10 ayında 36 bini aşkın öneri geldiğini ve yüzde 68`inin devreye alındığını belirtiyor. Zaman kazancı açısından Tofaş`ın elde ettiği en büyük başarılardan biri, Doblo`nun üretim süresinin üç yılda yüzde 30 azaltılması oldu. Şirketin mavi yakalı çalışanlarından Sami Şahin`in sunduğu öneri ise şirkete 450 milyon Euro kazandırdı.

Milli Prodüktivite Merkezi tarafından 2OO6`da `Yılın İşçisi` seçilen ve emekliye ayrılan Şahin, önerisini şöyle anlatıyor: "Pres Üretim Müdürlüğü`nde araçlarda kullanılan büyük sac parçalarını üretiyorduk. Kesim sırasında hurdaya ayrılan sac miktarı fazlaydı. Doblo modelimizin ön kapı üretiminde kullanılan malzemeler ise kesim tesisinde işlem görüp elde makasla kesiliyordu. Malzemenin farklı bir ölçüde açılı olarak otomatik kesim hattında kesilmesini ve makas kesimi yapılmadan kalıpta şekillendirilmesini önerdim. Böylece araç başına 450 Euro`luk kazanım elde edildi." Tofaş, önerileri sağlayacağı yarara ve getirişine göre puanlandırıyor. Bu puanlar da bir yıl boyunca birikerek yıl sonunda hediye çeklerine dönüştürülüyor.

Yeni fikirler FORD OTOSAN, Dizayn Grup, BOSH. THY ve Turkcell`de de ilginç değişimlere yol açtı. Haberin ayrıntısı için tıklayınız.

Çalışanlarının fikirlerine önem verip ihya olan şirketler yorumları

  • Image Description
    Hayal
    29.10.2008