Meşaleyi taşıması ile şirketi ihya oldu

Olmipiyat açılış töreninde meşaleyi yakan Li Ning`in spor giyim firmasının hisseleri Hong Kong borsasında yüzde 5 değer kazandı

Pekin Olimpiyat Oyunları`nın açılış töreninde meşaleyi yakan eski Çinli jimnastikçi ve iş adamı Li Ning, şirketinin hisseleri değer kazanınca servetini 30 milyon dolar artırdı.

Yatırımcılar, cuma günkü açılış töreninde muhteşem bir gösteriyle meşaleyi yakarak, artık bütün dünyanın tanıdığı bir isim haline gelen 44 yaşındaki Li Ning`in spor giyim firması `Li Ning Co. Ltd` şirketinin küresel çapta tanınacağı umuduyla şirketin hisselerini kapıştılar. Li Ning firmasının hisseleri dün sabah Hong Kong borsasında yüzde 5 değer kazanarak hisse başına 18,50 dolara çıktı.

Hedefi büyük

1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları`nda altı madalya kazanan Li Ning`in şirketinin hisseleri 30 milyon dolar değer kazandı. 2018 yılına kadar dünyanın en büyük beş spor markasından biri olmayı hedefleyen Li Ning firması, Çin, İspanya ve İsveç takımlarının spor giyimlerini sağlıyor.

Şirketin logosu Nike firmasının logosuna benzese bile, firma logonun Li Ning`in adının baş harfini ve onun jimnastikteki dinamizmini temsil ettiğini savunuyor. Li Ning`in sloganı `anything is possible` da Adidas firmasının `impossible is nothing` sloganını çağrıştırıyor. Çin spor giyim piyasasında Li Ning`in firması yüzde 10,5, Adidas yüzde 15,6 ve Nike yüzde 16,7 paya sahip.

Bu arada Li Ning, olimpiyat sponsoru olmamasına rağmen, Çin devlet televizyonu çalışanlarının şirketin amblemi bulunan giysileri giymesini sağlayan bir anlaşmaya imza atarak piyasayı tuzağa düşürmekle suçlandı.

NBA`de sponsorluk yapan ilk Çinli

Geçen cuma günü yapılan olimpiyat açılışında belinden tellerle bağlanan ve stadyumun üzerinde havada tur atmasının ardından olimpiyat ateşini yakan 44 yaşındaki Li Ning 1984 yılında gerçekleştirilen Los Angeles Olimpiyat Oyunları`nda üç altın, iki gümüş ve bir bronz madalya kazanarak bu olimpiyatta en çok madalya kazanan sporcu olmuştu.

Cimnastik Prensi

Bu başarıdan sonra kendisine `Cimnastik Prensi` lakabı takılmıştı. Li Ning aynı zamanda Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi`nde (NBA) sponsorluk yapan ilk Çinli ünvanına da sahip. Bu arada NBA`in ünlü oyuncularından Shaquille O`Neal 2006 yılında Li-Ning`in şirketiyle beş yıllık bir sponsorluk anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın detaylarına ilişkin bir bilgi verilmemekle birlikte China Daily Gazetesi`nde konuyla ilgili olarak yer alan bir haberde, anlaşmanın 10 milyon yuan yani yaklaşık 1 milyon 250 bin dolar tutarında olduğu ifade etti.

En pahalı anlaşma

Haberde bu tutarın da Li-Ning`in tarihinin en pahalı sponsorluk anlaşması olduğu belirtilmişti. Li-Ning, Shaquille sayesinde önce Amerika`da tanınmayı ardından dünyayı yayılmayı hedeflediğini açıklamıştı.

Öte yandan Li Ning, yaptıkları anlaşmadan dolayı mutlu olduğunu ifade ederken, basketboycu Shaquille O`Neal ise Li Ning`i tercih etme-sindeki en büyük nedenin, Li Ning`in 20. yüzyılın yaşayan en büyük atletlerinden birisi olması olduğunu söylemişti.(