Anadolu'nun ilk Cuma mescidi uzun zamandan sonra ihya oldu

Anadolu`nun İlk Cuma mescitlerinden biri olan ve harabe halde olduğu için yüzyıllardır ibadete kapatılan Sivas`ın Divriği ilçesindeki Kale Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarılarak, ziyarete açıldı.

Anadolu`nun İlk Cuma mescitlerinden biri olan ve harabe halde olduğu için yüzyıllardır ibadete kapatılan Sivas`ın Divriği ilçesindeki Kale Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarılarak, ziyarete açıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Divriği ilçesinde, tarihi kaynaklara göre Mengücekliler tarafından 1180-1181 yıllarında yapılan ve Türk yapılaşma sürecinde günümüze erişen en eski yapılardan biri olarak kabul edilen tarihi Kale Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün çalışmaları sonucu geçen yıl onarıma alındı.

Projesi Çukurova Üniversitesi tarafından hazırlanan çalışmalar kapsamında, caminin yıkılan güney cephesi moloz taş ve özgün harca benzeyen bir harçla tamamlandı. Kemer ve tonozlarda çürüyen taşlar aslına göre yenilenerek, cami iç mekanındaki taşıyıcı ayaklarda bulunan çürüyen taşlar tamamlandı. Cami beden duvarlarındaki çatlaklıklar mekanik dikiş sistemiyle giderilerek, iki yöne eğimli tonoz üzeri kurşun kaplama yapıldı.

Anadolu`nun ilk Cuma mescitlerinden biri olduğu bildirilen ve yüzyıllardır harabe halde bulunduğu için ibadete kapalı olan Kale Camisi`ndeki onarım işleri bir süre önce tamamlandı. Onarımın ardından yaklaşık 300 yıl aradan sonra dün camide Cuma Namazı kılındığı bildirildi.

Yetkililer, coğrafi koşulu nedeniyle ulaşımın zor olduğu caminin şu an için sürekli olarak ibadete açık olmadığını, ziyaret edilebileceğini açıkladılar.

-TARİHİ KALE CAMİSİ-

Kaynaklara göre 1180-1181 yıllarında Mengücekliler tarafından yapılan ilk cami olan Kale Camisi, Türk yapılaşma sürecinden günümüze erişen en eski yapılardandır.

Divriği kalesi üzerinde, Çaltı Vadisi`nin korkunç uçurumunun kenarında yer alan yapının Şahinşah bin Süleyman bin Emir İshak tarafından Meragalı usta Hasan`a yaptırıldığı, kuzey yönünde asıl ibadet alanına girişi sağlayan kapı lentosunun üzerindeki kitabesinde belirtilmektedir.

(aa)