Damla Sulama Sistemi çiftçilerimizi İhya etti.

Eti Burçak, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (Wwf -Türkiye) İşbirliği ile Türkiye'nin Tahıl Ambarı Konya'da, Havzanın Su Kaynaklarının Korunması Amacıyla Şubat Ayında Başlatılan Modern Sulama Projesi, Hem Su Tasarrufu Sağlayacak Hem de Ürün Verimini Artıracak. Uygulamadan Memnun Olduklarını Belirten Çiftçiler, Az Enerji Harcayarak Çok Verim Elde Ettiklerini Söylediler.

ETİ Burçak, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) işbirliği ile Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da, havzanın su kaynaklarının korunması amacıyla şubat ayında başlatılan modern sulama projesi, hem su tasarrufu sağlayacak hem de ürün verimini artıracak. Uygulamadan memnun olduklarını belirten çiftçiler, az enerji harcayarak çok verim elde ettiklerini söylediler.

Konya'da dört pilot bölgede uygulanmakta olan damla ve yağmurlama sulama sistemleri ile yüzde 50'yi aşan oranlarda su tasarrufu sağlanacağını ifade eden WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, enerji, iş gücü ve gübre masraflarında da tasarruf sağlayan bu sistemler sayesinde buğdayda yüzde 10, şeker pancarında ise yüzde 25'e varan oranlarda verim artışı beklediklerini belirtti. ETİ Pazarlama Grup Başkanı Şule Atabey Şamlı ise amaçlarının sulama projelerine destek sağlamanın yanı sıra kamuoyunu bilinçlendirmek olduğuna kaydetti.

Projenin uygulandığı Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan tarlaları gezen Filiz Demirayak ve Şule Atabey Şamlı çiftçilerle sohbet ederek projeyi yerinde inceledi. 9 dönüm şeker pancarı tarlasına damla sulama sistemi döşediğini aktaran Çumralı çiftçi Bekir Akbaş geçen yıl aynı tarladan 19 ton ürün aldığını, bu yıl ise tarladan 25 tona yakın pancar çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Artan mazot fiyatları nedeniyle her şeyden önce yakıttan kazandıkların belirten Akbaş, "9 dönümlük tarlayı ilkel sulama yöntemiyle sulamaya kalksam 700 YTL yakıt harcardım. Damla sulama sistemi sayesinde 300 YTL harcadım. Diğer sulama yöntemleriyle işçi tutarak 10 günde sulayacağım tarlayı damla sulama sistemiyle 3 günde suluyorum. Yani yakıttan, iş gücünden ve verimden kazanıyorum. Az enerji ile çok verim elde ediyoruz" dedi.