grip

Grip 14 bin km uzaktan Avustralya'dan geliyor

Her yıl değişen grip virüsüne karşı hazırlanan aşılar, Dünya Sağlık Örgütü'nce ülkelere gönderildi. Geçen yıl tam bir skandala dönüşen domuz gribi bu yıl da sürecek.. Ancak domuz gribinin yanı sıra bu yıl dünyaya iki ayrı noktadan daha virüs yayılacak. Biri Avustralya'dan diğeri ABD'den yola çıktı bile... Virüsün birkaç ay içinde Türkiye'ye ulaşması bekleniyor

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, griple ilgili merak edilen soruları yanıtladı...

Gripten korunmak mümkün mü yoksa kaçmak imkansız mı?
Grip, kış aylarında ortaya çıkan ve solunum yoluyla bulaşan bir enfeksiyondur. Korunmak için öncelikle o yıl için hazırlanmış grip aşısıyla aşılanmak gerekir.

2010 gribine karşı mikro grip aşıları

İğne korkusu bulunan ancak yine de aşı olarak bu yıl gripten korunmak isteyenler için yeni bir gelişme var. Prof. Dr. Selim Badur, 2010 gribine karşı geliştirilen bu aşıların iğnesinin klasik aşılara göre tam 10 kat küçük olduğunu söylüyor.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, grip aşısı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Ne zaman grip aşısı olunmalı?
Grip aşısı, ülkemizde Eylül ayından başlayarak uygulanabilir. Ancak eski yıllarda kabul edilenin aksine, aşılamanın Aralık ayında sonlandırılması söz konusu değildir. Ülkemizde gerçekleştirilen araştırmalara göre; grip aşısını her yıl Eylül ayından Nisan ayına kadar uygulatmak doğru ve akılcı bir yaklaşımdır.