Kanser

Alışkanlıklar değişiyor, mide kanseri artıyor

Bilinçsiz beslenme alışkanlıklarının yanı sıra sigara ve alkol tüketiminin hızla yaygınlaştığını belirten uzmanlar, mide kanserindeki artışa dikkat çekiyor.

Mide kanseri, karnın sol üst bölgesinde bulunan midenin herhangi bir noktasına yerleşen, genellikle lenf bezleri, karaciğer ve akciğere yayılan bir kanser türü.

En sık görülen kanser türleri arasında 4. ancak kanserden ölümlerde 2. sırada yer alıyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, "Çeşitli sebeplerden dolayı midenin mukoza zarında tümörler gelişir, bu tümörlerden kötü huylu olanlar, kansere yol açar" diyor.

Mide kanseri, erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülüyor. Ülkemizde de sık görülen mide kanserinden dünyada her yıl ortalama 800 bin kişi ölüyor. ABD’de her yıl yaklaşık 25 bin kişi mide kanserine yakalanıyor.

Kanser oluşmadan teşhis edilebilir mi?

İngiliz bilim adamları, basit bir kan testiyle tümör oluşumundan 5 yıl önce kanserin teşhis edilerek tedaviye başlanabileceğini açıkladı.

Araştırma Prof. Dr. John Robertson yönetiminde Nottingham Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Kan testi, teknik olarak bağışıklık sisteminin kanser oluşumuna verdiği ilk tepkilerin teşhisine dayanıyor.

Göğüs kanseri uzmanı Prof. Robertson, birçok hasta kaybının aslında geç teşhisten kaynaklandığını ve bu yeni buluştan önce kullanılan teşhis yöntemlerinin erken tanıya yönelik olmadığını söyledi. Robertson, ilk hedeflerinin, yeni buluşu kullanarak sigara içicilerini taramak olduğunu belirtti.